РОЗРАХУНОК ЗНОСУ КОНТАКТНОЇ ПАРИ ТЕРТЯ ШТОК − НАПРЯМНА ГІДРАВЛІЧНОГО ГАСИТЕЛЯ КОЛИВАНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ КОМП’ЮТЕРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ (Транспортні системи і технології, 2018)
У статті представлений опис найпоширеніших несправностей складових гі-дравлічного гасителя коливань типу НЦ-1100, що призводять до втрати його працездатного стану. В умовах пасажирського вагонного депо на стендовому об-ладнанні досліджено вплив появи зносів напрямної на роботу гідравлічного гаси-теля коливань, викладені результати роботи з визначення контактних зусиль фрикційної пари тертя «шток – напрямна» гідравлічного гасителя коливань НЦ-1100 пасажирського вагона типової й удосконаленої конструкції за методом комп’ютерного моделювання.У програмному пакеті SolidWorks Motion проведено моделювання роботи ме-ханізму з урахуванням динамічних навантажень від кузова вагона на силові еле-менти демпфірувального пристрою. Визначений розподіл контактних зусиль в зоні тертя відповідальної пари «шток –напрямна» та вплив дії бічних горизон-тальних зусиль, що передаються на вузли кріплення амортизатора.
Keywords: гідравлічний гаситель коливань, комп’ютерна модель гасителя, працездатний стан, модернізація вузлів, знос.