АНАЛІЗ КОНСТРУКТИВНИХ СКЛАДОВИХ ВАНТАЖНИХ ВАГОНІВ ДЛЯ СТВОРЕННЯ СПРЯМОВАНОГО НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ (Транспортні системи і технології, 2018)
У статті представлені особливості та результати проведених досліджень з визначення конструктивних складових вантажних вагонів для створення спрямо-ваного напружено-деформованого стану (на основі принципу попередніх напру-жень). На основі аналізу експлуатаційних пошкоджень, конструктивної доціль-ності та технологічних можливостей потенційно обґрунтовано місця створення попередніх напружень та систематизовано у вигляді структурно-декомпозиційної схеми. Науково обґрунтовано доцільність та способи реалізації спрямованого напру-жено-деформованого стану для вагонних конструкцій. Схематизовано відповідні результати теоретично на прикладі вагона-цистерни, підтверджено доцільність реалізації запропонованого наукового підходу для проектування спрямованого напру-жено-деформованого стану вантажних вагонів.
Keywords: транспортна механіка, вантажний вагон, спрямований напру-жено-деформований стан, несучі системи, попередньо напружені складові.