ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ПОТОКУ НАБІГАЮЧОГО ПОВІТРЯ НА ТЕПЛОВІДДАЧУ ДИСКОВОГО ГАЛЬМА (Транспортні системи і технології, 2018)
Висвітлюються аналіз факторів конвективного теплообміну у гальмовому диску під час гальмування. Розглядається методика розрахунку швидкості руху повітря на поверхні гальмового диска з урахуванням параметрів руху повітряного потоку. Дослі-джується залежність відносної швидкості руху повітря на поверхні гальмового диска від швидкості руху залізничного транспортного засобу. Визначається коефіцієнт те-пловіддачі конвекцією, який залежить від стану потоку газу, його фізичних власти-вості, температури та геометрії обмежуючих поверхонь. Під час гальмування шви-дкість повітряного потоку висока, і конвективний теплообмін впливає на темпера-туру гальмового диска. Таким чином, коефіцієнт тепловіддачі конвекцією гальмового диска стає одним з ключових параметрів моделювання теплової потужності заліз-ничного гальмового диска. Швидкість повітря в одній точці на поверхні гальмового диска залежить від швидкості поїзда і лінійної швидкості обертання диска. У реаль-ному процесі гальмування, при високій швидкості поїзда, кути між швидкістю поїзда і лінійною швидкістю обертання кожної точки змінюються. Отже, виникає необ-хідність у еквівалентному коефіцієнті швидкості руху повітря. Одержаний коефіці-єнт еквівалентної швидкості руху повітря виражає залежність відносної швидкості руху повітря на поверхні гальмового диска від швидкості руху залізничного транспор-тного засобу. Одержані результати дозволяють враховувати параметри руху повіт-ряного потоку при обчисленні коефіцієнта тепловіддачі конвекцією.
Keywords: залізничний транспорт, конвективний теплообмін, гальмова си-стема, швидкість руху повітря.