ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРСПЕКТИВНИХ МЕТОДІВ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ГАЛЬМУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ЕКСПЕРТНОГО ОЦІНЮВАННЯ (Транспортні системи і технології, 2018)
Висвітлюються результати дослідження з визначення ефективних методів підвищення експлуатаційних характеристик залізничних гальмових систем з ви-користанням експертного оцінювання. Розглядаються такі інноваційні методи підвищення ефективності гальмової системи сучасного рухомого складу: приму-сова подача повітря в контакт трибоелементів; примусова подача повітря, тем-пература якого регулюється залежно від умов та режимів експлуатації; застосу-вання колодок з порофоровими вставками; застосування колодок з ребрами охоло-дження; застосування гальмових накладок зовнішня поверхня яких виконана з те-плорозсіюючого матеріалу; подача в зону контакту трибоелементів активаторів тертя; застосування гальмових елементів, в конструкції яких передбачені фазові переходи. Залізнична гальмова система – це складна технічна система, якість фу-нкціонування якої визначається багатьма критеріями: функціональними, надійні-сними, вартісними, енергетичними, ресурсними, тимчасовими, технічними, соці-альними, екологічними тощо.Створення гальмових елементів є багатокритеріальною, статистичною, не-детермінованою задачею прийняття рішення. Серед варіантів конструктивного виконання та методів покращення експлуатаційних характеристик, необхідно ви-бирати найефективніші. Методи експертних оцінок передбачають організацію ро-боти з фахівцями-експертами з обробки їхніх думок, виражених у кількісній і/або якісній формі з метою підготовки інформації для особи, яка приймає рішення.
Keywords: залізничний транспорт, експертне оцінювання, гальмова сис-тема, енергоефективність.