(untitled) (Транспортні системи і технології, 2019)
Представлені результати дослідження гальмівної ефективності електропоїзда при низькому коефіцієнті зчеплення колеса з рейкою (юзова ситуація) в діапазоні швидкостей на початку гальмування (40-200) км/год. Дослідження виконані із застосуванням математичного та комп’ютерного моделювання. Результати показали, що гальмівний шлях електропоїзди при швидкості 200 км/год і безперервному спрацьовуванні протиюзного пристрою протягом 37,4 с (44% від загального часу гальмування) і юзової ситуації на 50% колісних парах склав 1933 м, що менше нормативного значення 1940 м . Наведено діаграми і характеристики гальмівного процесу при гальмуванні в діапазоні швидкостей (40-200) км/год в умовах спрацьовування протиюзного пристрою.