(untitled) (Транспортні системи і технології, 2019)
Продуктивність вагона безпосередньо пов’язана з вантажопідйомністю, яка залежить в першу чергу від допустимої осьової навантаження. У зв’язку з цим вибір максимально допустимої осьової навантаження – найважливіший фактор, що визначає техніко-економічні характеристики проектованих вагонів. Питання про величину допустимої осьової навантаження обговорюється багато десятиліть. Для вирішення цього завдання необхідний комплексний підхід, пов’язаний як з поліпшенням ходових якостей вагонів, так і завершенням підготовки колії та штучних споруд до звернення вантажних поїздів з осьовими навантаженнями 25 тс. Найбільш інноваційними є візки моделі 18-4129 і 18-9817, які є результатом модернізації візка 18-100. Візок моделі 18-9817 являє собою спільну розробку американської компанії ASF Keystone і української Промислово-інвестиційної групи «ІнтерКарГрупп». У візку були використані конструктивні рішення і технології, застосовані в візку моделі Motion Control, яка успішно експлуатується на залізницях США і Канади. У буксових отворах бічної рами встановлені адаптери «AdapterPlus» з полімерної прокладанням. Застосування даного адаптера дозволить знизити знос коліс і рейок. Візок моделі 18-4129 розроблена ТОВ «Софія Інвест» (Україна). Рама візка виконана литий незамкненою конструкції. Для зменшення забігання бічних рам в конструкції візка застосовані діагональні зв’язку Шеффеля, що зменшують кут набігання коліс на рейки і, отже, - інтенсивність зносів гребенів колісних пар. Ресорне підвішування в візку моделі 18-4129 центральне одноступенчатое з фрикційними клиновими гасителями коливань. Порівняльний аналіз результатів дослідження показав: динамічні характеристики вагона на візках 18-4129 і 18-9817 в основному вище динамічних показників в порівнянні з візком 18-100; найкращі показники коефіцієнт вертикальної динаміки кузова і необрессоренних частин вагона у візків 18- 9817; найкращий показник коефіцієнта горизонтальної динаміки кузова, а також рамні сили у візків 18-4129; прискорення кузова вагона у вертикальній площині у візків 18-9817 і 18-4129 приблизно однакові, а в горизонтальній - менше у візків 18-4129 за винятком швидкостей понад 100 км/год; найкращий показник коефіцієнта запасу стійкості колеса від сходу з рейок для навантаженого режиму у візків 18-4129 у всьому діапазоні швидкостей руху, а в порожньому стані для швидкостей менше 90 км/год.