(untitled) (Транспортні системи і технології, 2019)
В статті проведений аналіз систем контролю технічного стану колісних пар як на залізницях України, так і в світі. Розкрито переваги та недоліки цих сисaтем. Розглянуто принцип дії та складові систем, завдяки яким здійснюється фіксація та контроль параметрів зносу колісних пар. Стаціонарний пристрій для контролю технічного стану колісних пар рухомого складу залізниць, запропонований авторами, особливо актуальний при оперативному виявленні дефектів колісних пар, які є загрозою безпеки руху поїздів. Зроблено висновок про те, що на залізницях України не повною мірою впроваджено повноцінний автоматизований контроль технічного стану колісних пар.