(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті розглянуто та проаналізовано варіанти побудови тягових систем сучасного електрорухомого складу. Розглянуто та проаналізовано тягові системи, в яких використовуються традиційні підходи до схемотехнічних рішень. Проведено огляд тягових систем з перетворювачами з середньочастотними трансформаторами, використання яких зменшує масу електрообладнання, потребує меншого простору для його розміщення та підвищує енергоефективність електрорухомого складу. Показано, що пріоритетним є використання гібридної тягової системи з традиційною схемотехнікою, обладнання для якої має високі показники надійності. Запропоновано варіанти гібридних тягових систем для приміського електропоїзду з двосистемним живленням. Показано доцільність стабілізації наруги проміжного контуру для забезпечення автономності енергообміну між системою накопичення енергії та тяговим електроприводом. Проведено опис роботи схем та показано, що при виборі напруги проміжної ланки не вище 1000 В можливе використання серійних технічних рішень в обладнанні системи накопичення енергії. Запропоновані гібридні тягові системи можуть бути використанні при модернізації чи створенні моторвагонного електрорухомого складу, а також бути використанні на іншому рейковому транспорті.