(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті розроблено та обґрунтовано концептуальні засади побудови інтелектуальних комп’ютерних мереж для моніторингу енерговитрат на залізничному транспорті в умовах цифрової трансформації галузі. Проведено критичний аналіз існуючих систем обліку електроенергії, виявлено їхню функціональну обмеженість, яка полягає у дискретності вимірювань, відсутності єдиного інформаційного простору та неможливості зіставлення енергетичних параметрів із технологічними показниками перевізного процесу в режимі реального часу. Запропоновано нову архітектуру системи моніторингу, що базується на принципах Smart Grid та технологіях Інтернету речей (IoT). Детально описано трирівневу модель мережі: рівень сприйняття (Smart-сенсори та бортові системи локомотивів), комунікаційний рівень (гетерогенні канали зв’язку) та рівень інтелектуальної обробки даних (хмарні та туманні обчислення). Окрему увагу приділено питанням кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури при передачі даних, а також методології синхронізації часових рядів енергоспоживання з графіком руху поїздів. Визначено, що впровадження запропонованої концепції дозволить перейти від пасивної констатації витрат до активного енергоменеджменту, що є необхідною передумовою для подальшої математичної оптимізації режимів електропостачання.