(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
Це дослідження має на меті визначити сучасні проблеми та тенденції розвитку університетської освіти, з акцентом на галузевих навчальних закладах через системний підхід до аналізу освітнього процесу. Методологічна основа поєднує системний та порівняльний аналіз для комплексного вивчення морської вищої освіти як невід’ємного компонента загальної системи підготовки кадрів. Було проведено контент-аналіз наукових публікацій разом зі статистичним аналізом офіційних даних чотирьох провідних морських університетів України за 2020-2024 роки, включаючи динаміку набору та структуру прийому за спеціалізаціями. Наукова новизна полягає у всебічному аналізі конкретних викликів, що стоять перед морською освітою, включаючи унікальні проблеми, такі як обмеження морської практики через блокаду портів, необхідність адаптації до міжнародних стандартів в умовах обмежених ресурсів та зміна сприйняття морських професій в умовах ризиків воєнного часу. Практичне значення полягає в розробці конкретних рекомендацій щодо подолання кризових явищ, включаючи створення стійких систем дистанційного навчання, розвиток міжнародних партнерств та впровадження інноваційних підходів до навчання в умовах обмежених можливостей. Висновки дослідження підкреслюють стратегічну важливість морської освіти для національної безпеки та необхідність розробки комплексної стратегії розвитку.