(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті досліджено актуальні проблеми забезпечення безпеки праці на підприємствах транспортного комплексу України, що зумовлені високим рівнем професійних ризиків, техногенним навантаженням та недоліками в організації виробничих процесів. Проаналізовано основні причини виникнення виробничого травматизму й аварійних ситуацій, серед яких технічні несправності, порушення технологічних регламентів, недостатній рівень контролю та недосконалість систем управління охороною праці. Наголошено на необхідності переходу до ризик-орієнтованого підходу, який ґрунтується на системній ідентифікації небезпек, кількісній та якісній оцінці ризиків і впровадженні превентивних заходів. Запропоновано модель формування організаційно-технічних передумов для зниження рівня виробничого травматизму та запобігання аварійним ситуаціям у транспортному комплексі. Модель включає інтеграцію сучасних організаційних рішень, технічної модернізації, цифрових технологій моніторингу, удосконалення системи навчання персоналу та розвитку корпоративної культури безпеки. Додатково підкреслено значення впровадження цифрових інструментів, таких як автоматизовані системи контролю, моніторинг у реальному часі та аналітичні платформи для оцінки ризиків, що забезпечують оперативне реагування на потенційно небезпечні ситуації. Акцентовано увагу на важливості застосування міжнародних стандартів, зокрема ДСТУ ISO 45001 та ISO 31010, що забезпечують послідовність, прозорість і ефективність процесів управління ризиками. Обґрунтовано, що використання комплексного підходу до управління охороною праці, який поєднує аналітичні, технічні та організаційні інструменти, сприяє своєчасній ідентифікації небезпек, зменшенню кількості інцидентів і підвищенню надійності виробничих процесів. Представлені у статті результати можуть бути використані для підвищення ефективності систем управління охороною праці, удосконалення нормативно-методичного забезпечення та розроблення галузевих програм із запобігання аварійності у транспортному комплексі.