(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз надійності силового обладнання міського електротранспорту з урахуванням тягових електродвигунів, інверторів, кабельно-клемних з’єднань та систем охолодження. На основі огляду сучасних досліджень виокремлено сильні сторони (розвиток безінвазивних методів діагностики, застосування алгоритмів машинного навчання, формування комбінованих стратегій технічного обслуговування) та слабкі сторони (обмеженість статистики саме для міського транспорту, чутливість алгоритмів до шумових факторів, недостатня інтеграція з управлінням ризиками). Запропоновано концептуальну модель інтегрованого управління надійністю, що поєднує багатоканальний збір даних, методику FMEA-lite, Парето-аналіз та формування Action Plan. Результати аналізу показали, що найбільші значення RPN мають зовнішні фактори (волога, перевантаження), а також критичні вузли – підшипники, обмотки та кабельні з’єднання. Побудована модель у середовищі Matlab/Simulink підтвердила ефективність вібраційної діагностики для раннього виявлення дефектів підшипників. Розроблений Action Plan дозволив знизити середні значення RPN на 25–40 %, що підтверджує практичну цінність методики для транспортних депо. Особлива увага приділяється можливостям впровадження елементів Predictive Maintenance, які забезпечують перехід від календарного до стан-орієнтованого обслуговування. Отримані результати створюють підґрунтя для розробки довгострокових програм підвищення надійності та безпеки міського електротранспорту.