(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті викладено результати аналізу напружено-деформованого стану несучих елементів кузова та рами пасажирського вагона моделі 61-779. Для оцінки міцності кузова застосовано метод скінчених елементів з використанням програмного комплексу ANSYS. У моделі кузов представлений у вигляді системи, що складається з балкових, оболонкових та об’ємних кінцевих елементів. Всього модель містить 890436 вузлів і 321874 кінцевих елемента. Граничні умови включають обмеження свободи в опорних вузлах (нерухома опора) та зовнішні навантаження. Основним несучим елементом конструкції вагона є хребтова балка, виконана з двотаврового профілю № 30. До неї приварені поперечні балки зі швелерів. Для підвищення жорсткості з’єднань хребтової та поперечних балок використовуються додаткові елементи кріплення. Зовнішня обшивка кузова виконана з листових конструкційних та нержавіючих сталей товщиною 2 мм. Проведено дослідження напружено деформованого стану кузова при номінальних розмірах. Найбільші напруження при навантаженні виникають у шворневій балці у місці обпирання на кінцеву балку рами і становлять 258 МПа. Напруження в обшивці кузова в отворах між вікнами становлять 65 МПа. Отримані результати надалі визначать напрямок досліджень з оптимізації несучих конструкцій рами та кузова.