(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті представлено концепцію та математичну модель інтелектуального цифрового двійника енергетичної системи морського судна, розраховану на функціонування в режимі реального часу. Розроблена система поєднує динамічне моделювання енергобалансу, обробку телеметричних даних із застосуванням фільтра Калмана, прогнозування навантаження на основі нейронних мереж типу LSTM, а також механізми виявлення аномальних режимів і модулі оптимізації. Архітектура цифрового двійника реалізована у вигляді модульної програмної системи з підтримкою інтеграції до суднових платформ управління та хмарних аналітичних сервісів. У середовищі MATLAB/Simulink проведено серію комп’ютерних експериментів, що охоплюють типові та аварійні режими енергоспоживання судна. Отримані результати засвідчили високу збіжність розрахункових та модельованих значень, оперативне реагування системи на зміни технічного стану та ефективність запропонованих рішень. Розроблена модель цифрового двійника може бути використана як інструмент підвищення енергоефективності, надійності та безпеки експлуатації суден в умовах змінного морського середовища.