(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
У статті розглядаються особливості впровадження міжнародного стандарту ДСТУ ISO 45001:2018 «Система управління охороною праці та безпекою праці» на транспортних підприємствах. Основна увага приділяється специфічним викликам, пов’язаним з високим рівнем виробничих ризиків, мобільністю робочого середовища та складністю технологічних процесів у транспортному секторі. Проаналізовано ключові проблеми впровадження стандарту, зокрема, недостатній рівень обізнаності персоналу, необхідність модернізації існуючих систем безпеки та адаптації до сучасних вимог охорони праці. Визначено потенційні переваги впровадження ISO 45001:2018, зокрема зниження рівня виробничого травматизму, підвищення ефективності управління ризиками та зміцнення іміджу підприємства. Запропоновано практичні рекомендації щодо оптимізації процесу впровадження стандарту з урахуванням галузевої специфіки.