(untitled) (Транспортні системи і технології, 2025)
Розвиток залізничного транспорту України пов’язаний з удосконаленням перевезень маршрутами пан’європейських транспортних коридорів, покращенням залізничного сполучення з країнами Євросоюзу та внутрішніми перевезеннями. Це потребує оновлення тягового рухомого складу, поточний технічний стан якого не відповідає сучасним показникам паливної ефективності та екологічності. Аналіз тягового рухомого складу світових виробників показує зацікавленість залізничних операторів у локомотивах з дворежимним живленням. Такі локомотиви можуть отримувати живлення від контактної мережі та дизель-генератора. Це надає ряд переваг, ключовими серед яких є зниження вартості та тривалості перевезень. Розглянуто конструкції локомотивів ALP-45DP виробництва Bombardier Transportation, Vectron Dual Mode виробництва Siemens Mobility, EURODUAL та Class 93 виробництва Stadler. Показано, що локомотиви з дворежимним живленням базуються на конструкції і вузлах серійних локомотивів. Це зменшує вартість досліджуваних локомотивів, спрощує обслуговування та забезпечує високі показники надійності. Водночас наявність дворежимного живлення вплинула на використання специфічних конструктивних і схемотехнічних рішень. Перспективними для застосування на локомотивах з дворежимним живленням є системи накопичення енергії, у тому числі plug-in накопичувачі. Використання накопичувачів дозволяє як акумулювати енергію при гальмуванні і живити системи локомотиву, так і запасати енергію від джерел з низькою вартістю. Це зменшує вартість паливно-енергетичних ресурсів. На основі проведеного аналізу запропоновано і обґрунтовано структуру тягової системи для вітчизняного локомотиву з дворежимним живленням, який може бути створений шляхом модернізації наявних локомотивів.