(untitled) (Транспортні системи і технології, 2024)
Метою даної роботи є визначення частоти комутації транзисторного перетворювача для тягового колекторного двигуна локомотива за критерієм допустимої пульсації струму. Поставлена мета досягається завдяки розв’язанню такого завдання: запропоновано методику визначення врахування зміни параметрів електродвигуна під час розрахунку частоти комутації транзисторного перетворювача. Особливістю пропонованого підходу є врахування ступеня насичення магнітної системи, оскільки наявні методи розрахунку частоти перемикання або не враховують ступінь насичення магнітної системи, або оцінюють її вплив у спрощеній формі. Найсуттєвішим результатом є підвищення точності розрахунку частоти комутації за рахунок врахування зміни індуктивності обмоток колекторного електродвигуна при зміні ступеня насичення магнітної системи. Виконано розрахунок частоти комутації для тягового двигуна постійного струму з транзисторним перетворювачем. Розглянуто два основні режими роботи електродвигуна: з повним магнітним потоком і з ослабленим магнітним потоком. У результаті розрахунків встановлено, що залежність частоти перемикання від струмів має нелінійний характер. Визначено, що для режиму роботи електродвигуна з ослабленим магнітним потоком частоту перемикання слід визначати з урахуванням процесів як у колах обмотки збудження, так і в обмотках якірного кола. Найважливішими результатами є визначення частоти перемикання імпульсного перетворювача для живлення і регулювання тягового двигуна в усіх режимах роботи. Запропонована методика дає змогу зробити вибір транзисторних ключів для перетворювача за частотою перемикань.