(untitled) (Транспортні системи і технології, 2024)
Логістичні компанії постійно знаходяться у пошуку раціональних рішень при організації доставки вантажів у міжнародному сполученні, що дозволяли б досягнути балансу між попитом та пропозицією на товари в ланках ланцюга та зменшити додаткові витрати, пов’язаних із очікуванням поставок або зі зберіганням надмірних запасів. В роботі вирішена задача підвищення ефективності логістичного обслуговування вантажовласників у міжнародному та запропоновано технологічні основи з визначення раціональних параметрів ланцюга постачань з метою встановлення балансу попиту та пропозиції на товари в ланках ланцюга в умовах мінливого попиту та оптимізації сумарних витрат усіх учасників доставки вантажів, що матиме вплив на кінцеву вартість товару у замовників. Для вирішення поставленої задачі використано системний підхід, методи математичного моделювання та прогнозування. Для проведення експериментальних досліджень, враховуючи складність вивчення тенденцій, для прогнозування попиту обрано метод побудови динамічних рядів. Для заданих умов функціонування ланцюга постачань товарів у міжнародному сполученні визначено характер впливу вхідних параметрів моделі на критерій ефективності при різних рівнях керованих параметрів та визначено раціональні значення параметрів ланцюга постачань, при яких досягається мінімальний рівень сумарних витрат на доставку вантажів. Про ефективність запропонованих рішень свідчать позитивні результати розрахунку економічного ефекту.