(untitled) (Транспортні системи і технології, 2024)
Переважна частина купейних вагонів власності АТ Укрзалізниця була виготовлена у Німеччині у 70-80-х роках минулого століття. Вони вичерпали власний ресурс. Металоконструкції рами та кузова сильно зношені. Продовження терміну служби таких вагонів потребує ретельного вивчення можливостей їхнього подальшого використання. У статті розглянуто результати аналізу напружено-деформованого стану кузовів пасажирських вагонів. Побудовано тривимірну модель кузова. Розрахунки кузова на міцність виконувались методом скінчених елементів за допомогою програмного комплексу ANSYS. Як стрижні розглядалися стояки та верхня обв’язка бічних стін, дуги даху і т. д. Рама кузова, нижня обв’язка, обшивка бічних стін, торцеві стіни, обшивка даху та настил підлог моделювалися за допомогою пластинчастих скінчених елементів. Розрахунки проводилися відповідно до вимог чинних нормативних документів. Максимальна швидкість руху приймалася рівною 160 км/год. Було здійснено верифікацію розробленої моделі. Отримані результати порівнювали з результатами експериментальних досліджень (випробувань міцності). Подібність результатів підтвердила правильність створеної моделі. Проведено дослідження напружено деформованого стану кузова при номінальних розмірах зі стандартними товщинами обшиви. Встановлено, що напруги, що виникають у найбільш навантажених місцях, не перевищують допустимі значення конструкційних сталей. Отримана модель кузова надалі дозволить визначати граничні величини зношування несучих конструкцій рами і кузова і розраховувати розрахунково-імовірнісним методом з урахуванням імовірнісного характеру всіх навантажень, що діють, показники надійності вагона і його остаточний ресурс.