(untitled) (Транспортні системи і технології, 2024)
Стаття присвячена питанням чисельного розрахунку циліндричної частини котла вагон-цистерни, яка представлена у вигляді одношарової оболонки, дослідженню її напружено-деформованого стану з використанням положень напівбезмоментної теорії оболонок. У ряді випадків в дійсних умовах експлуатації котла вагон-цистерни при виникненні зношень основного металу під дією впливу корозійних явищ, що виникають під час взаємодії агресивного середовища та резервуара при зберіганні і транспортуванні, виникає необхідність оцінки напружено-деформованого стану та пошук найбільш небезпечних ділянок. Авторами даної статті запропоновано алгоритм розрахунку, за яким можна визначати напружений стан циліндричної оболонки конструкції з урахуванням зменшення товщини металу при появі корозії за методом розрахункових перетинів в програмному середовищі MathCAD. Побудована математична модель дозволяє визначати: величини поздовжніх і поперечних переміщень гнучкої однорідної оболонки постійної жорсткості при діючому комбінованому навантаженні; величини нормальних сил, згинальних моментів та еквівалентних напружень у відповідності до прийнятої розрахункової схеми циліндричної частини котла. Простота реалізації запропонованого чисельного алгоритму надає змогу використовувати його в інженерній практиці, наприклад, під час проведення технічних оглядів та прийнятті рішення щодо подальшої безпечної експлуатації котлів вагонів-цистерн за скоригованою методикою на ранніх етапах дослідження.