(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
У статті проаналізовано відомі експериментальні результати оцінки ступеню пошкодження конструкційних матеріалів різних марок за умов довготривалого, циклічного, статичного навантаження та мастильного тертя. Показано, що структурні зміни, які відбуваються в матеріалах під час навантаження, корелюють зі змінами статистичних характеристик розсіювання результатів вимірювання твердості. Це дозволяє прогнозувати кінетику накопичення пошкоджень у матеріалах під час експлуатації, а отже, прогнозувати термін їх служби. Такий підхід є актуальним для розробки методів оцінки поточного стану та залишкового ресурсу конструкцій залізничного та інших транспортних галузей. Запропоновано використовувати цю методику для оцінки рівня пошкодження мікроструктури матеріалів у зоні контакту та його впливу на трибологічні характеристики металевих пар тертя. Запропоновано новий метод оцінки ефективності мастильних композицій на основі промислових мастил, які містять нанодобавки різного хімічного складу для підвищення зносостійкості сталевих важконавантажених пар тертя. Метод базується на спільному аналізі експериментальних даних щодо кінетики зношування, зміни відносної твердості та рівня пошкодженості поверхневих шарів металів пар тертя. Порушення структури матеріалів у зоні контакту визначають за допомогою статистичних параметрів розсіювання значень твердості. Методика апробована для сталевих пар тертя, де використовуються мастильні матеріали на основі індустріального масла та нанодобавок міді, магнієвих сплавів, графіту та двох марок середньовуглецевих сталей.