(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
Базальтове волокно - це перспективний матеріал, який може бути використаний для створення нового класу будівельних матеріалів. Воно має ряд переваг, включаючи високу міцність, низьку вагу і стійкість до хімічних впливів. Одним з недоліків базальтового волокна є його низька лугостійкість. У лужному середовищі волокно руйнується, що обмежує його застосування в будівельних матеріалах, які піддаються впливу лугів. У статті досліджено вплив термічної обробки на лугостійкість базальтового волокна. Було встановлено, що термічна обробка при температурі 500 °C підвищує лугостійкість волокна на 80%. Це відбувається в результаті ущільнення структури волокна і формування на його поверхні залізокисневих тетраедрів, які стійкі до дії лугів. Автори статті обґрунтовують доцільність використання термічно обробленого базальтового волокна в транспортному будівництві. Цей матеріал може бути використаний для виготовлення нових типів будівельних матеріалів, які будуть стійкі до впливу лугів.