(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
Проведено аналіз наукових публікацій, присвячених питанням спрямування колісних пар залізничного рухомого складу рейковою колією. Встановлено, що для правильного моделювання процесів спрямування колісних пар рейковою колією необхідний точний опис контактних сил зчеплення. Встановлено, що контакт гребня колеса з рейкою існує лише в поєднанні з кутом атаки та за наявності бічної сили зчеплення. Розроблено схему силової взаємодії колісної пари з рейками з гребеневим контактом одного з коліс. Силова контактна взаємодія колеса і рейки є складним для опису процесом, який водночас дуже важливий для вивчення динаміки фрикційної взаємодії транспортних засобів і колії та спрямування транспортних засобів рейковою колією. У загальному випадку контакт колеса з рейкою відбувається в двох зонах контакту: на поверхні кочення і на реборді. Спрощено, контакт розглядається як двох-точковий контакт. Розглянуті силові фактори не можна однозначно віднести до напрямних чи факторів опору руху. Від положення колісної пари відносно рейкової колії залежать конкретні значення і орієнтування сил і моментів. Стверджується, що поздовжнє і поперечне ковзання колісних пар викликає опір руху і долається спрямовуючими силами.