(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
У статті розглядаються актуальні проблеми онтологічного моделювання процесів проєктування, будівництва та експлуатації будівель і споруд транспортної інфраструктури. Таке моделювання передбачає використання стандартів і класифікаторів, прийнятих в Європі та гармонізованих в межах ВІМ (Building Information Modeling) та EULYNX (the European railway technology alliance). Запропонована багаторівнева онтологічна модель транспортної інфраструктури. Ця модель сприяє формуванню розуміння сутностей предметної області, якою є сфера транспортної інфраструктури (транспортні ремонтні підприємства, споруди транспортного призначення (мости, тунелі, колії), транспортні депо, вокзали, тощо). Запропонована модель сприяє представленню знань у вигляді, який є зручним для їх обробки у інтелектуальних системах, забезпечуючи інтелектуалізацію та цифровізацію процесів в транспортній інфраструктурі. Запропонований онтологічний підхід забезпечує багаторазове використання знань та існуючих онтологій, дозволяє використовувати сучасні технології (зокрема, семантичні), коли об’єктам предметної області відповідають свої відображення у багаторівневій онтологічній моделі. Онтологічний підхід до моделювання транспортної інфраструктури дозволяє перейти до автоматичного управління цими об’єктами та відповідними процесами в системах, які забезпечують інтелектуалізацію і цифровізацію транспорту і транспортної інфраструктури. Розроблену багаторівневу онтологічну модель планується доповнювати новими складовими, наклавши відповідні обмеження.