(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
В статті досліджуються критерії, які застосовуються для оцінки ефективності систем обробки зображень. Проаналізовані вимоги, які пред’являються до критеріїв ефективності. Проведено вибір і обґрунтування приватних критеріїв, які застосовуються для систем обробки зображень. Такі параметри як швидкодія, вартість системи, апаратурні витрати характеризують в більшій мірі саму систему і залежать від її конкретного виду. Показано, що критеріями, які характеризують якість методу обробки являються інформаційна здатність, імовірність виконання задачі, точність алгоритму оброблення зображень. Показано, що такий критерій вірності як нормована середньоквадратична помилка найбільше відповідає вимогам до критеріїв ефективності. Досліджені моделі критеріїв ефективності, які основані на нормованій середньоквадратичній помилці стосовно дискретних зображень. Приведені результати моделювання і отримані залежності функцій вартості від швидкості обробки інформації в системі. Наведено методику вибору узагальненого критерію, якій характеризує не лише систему обробки інформації, а й методи, що застосовуються для реалізації цієї системи. Одержано узагальнений критерій вартості, аргументами якого є точність роботи системи, швидкодія, вартісні витати. Запропоновано алгоритм застосування узагальненого критерію для системи обробки зображення.