(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
Стаття присвячена розробці концепції моделювання екологічної ситуації на основі теорії самоорганізації. Тенденція до підвищення температури та рівня моря через збільшення рівня парникових газів в атмосфері Землі є глобальною. Це свідчить про необхідність прогнозування розвитку екологічної ситуації з метою інформування населення про можливі катастрофи для підготовки людей до реагування, планування переселення, психологічної адаптації. Для прогнозування екологічної ситуації внаслідок аварій і катастроф, у тому числі на залізничному транспорті, запропоновано апарат аналізу можливих ситуацій з метою розробки рекомендацій щодо їх запобігання. В якості апарату дослідження обрано імітаційну модель навколишнього середовища на основі теорії самоорганізації. В його основі лежать процеси взаємоузгоджених відносин, що виникають в результаті зміни двох видів живої природи (об’єкта і середовища), що призводить до формування певної впорядкованості цих відносин. Взаємодія такого роду відбувається в напрямку досягнення існуючого стану рівноваги або формування нового балансу.