(untitled) (Транспортні системи і технології, 2023)
У статті проведено аналіз накопичення виявлених пошкоджень і дефектів рейок двох транспортних систем – міського (метро) та магістрального залізничного транспорту. Підсумовуючи проведений аналіз, слід зазначити, що дефекти згідно з рисунками 10 та 11 частіше зустрічаються на коліях Київського метрополітену. При цьому дефекти згідно з рисунком 27 частіше зустрічаються на коліях магістрального залізничного транспорту, а також варто відзначити більш широкий спектр дефектів, частка яких не перевищує 5%. На думку авторів, це пов’язано з особливостями умов експлуатації транспортних систем, зокрема навантаженням на вісь рухомого обладнання, характеристиками руху та іншими експлуатаційними параметрами. Для більш точних висновків необхідно виконати ряд робіт з використанням методів математичного моделювання для врахування впливу окремих параметрів на накопичення дефектів і пошкоджень рейок.