(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
Метою даної статті є побудова математичної моделі для розрахунку напружено-деформованого стану конструктивних елементів дорожнього покриття автомобільних доріг. Модель базується на універсальному функціональному параметрі – силі зчеплення арматурного стержня з бетоном уздовж їх поверхневого контакту. Запропоновано визначати задану силу зчеплення як розв’язок змодельованої крайової задачі. Показано, що для розв’язання такої задачі доцільно використовувати гіперболічні функції. Для сили зчеплення отримано аналітичну залежність, яка є нелінійною функцією. Запропонована модель аналізу напружено-деформованого стану арматури в порівнянні з іншими моделями є відносно простою. Наведено результати моделювання за допомогою Maple для аналітичної залежності сили зчеплення від довжини арматурного стержня. Встановлено, що емпіричний параметр системи суттєво впливає на функцію розподілу нормальних напружень. Розроблена теорія дозволить інженерам-проектувальникам вирішувати задачу оптимізації конструкцій дорожнього покриття.