(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
Незважаючи на успіхи в дослідженнях та розробці конструкцій сучасних електродвигунів для промислових підприємств різного призначення, зокрема суднові електродвигуни, досі не створено надійних методик для визначення причин їх відмов, а застосування на практиці відомих методик, у тому числі діагностики технічного стану двигунів, не лише вимагає великої трудомісткості та високої кваліфікації персоналу, але й у багатьох випадках фактично неефективні. Особливо це стосується важких експлуатаційних пошкоджень, що виникають при руйнуванні деталей і супроводжуються порушенням синхронізації їх поворотно-поступального та обертального руху. З іншого боку, виконане дослідження показує, що причини несправностей та відмов електродвигунів можуть визначатися і логіко-імовірнісними методами, у тому числі на основі аналізу дерева відмов, із залученням результатів дослідженнь різноманітних несправностей. Шляхом структурування ознак відмов було складено дерево відмов, що логічно описує причинно-наслідкові зв’язки між подією відмови і початковим пошкодженням, що викликало його, окремо по кожному з обраних для аналізу видів відмов, пов’язаних з важкими пошкодженнями електродвигунів досліджуваного типу. В результаті використання дерева відмов на практиці можливо визначити причини відмови електродвигунів та електродвигунів з автоматичними системами управління з достатньою достовірністю за мінімальними витратами часу.