(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
За результатами аналізу існуючих досліджень останнього періоду в напрямку досліджень міцності довгобазних вагонів-платформ встановлено необхідність експериментального обґрунтування конструктивних рішень рами довгобазних вагонів-платформ та оцінки точності теоретичних розрахунків шляхом проведення вібраційних випробувань на втому. Представлено методологію проведення вібраційних випробувань на втому довгобазного вагона-платформи. Наведено результати теоретичних досліджень з визначення міцності довгобазного вагона-платформи. Наведено результати експериментальних досліджень вібраційних випробувань на втому рами довгобазного вагона-платформи до та після конструктивного удосконалення. Приведено конструктивні зміни та удосконалення рами довгобазного вагона-платформи на етапі проведення експериментальних вібраційних випробувань на втому. Показано місце зародження та розвитку тріщини в конструкції рами довгобазного вагона-платформи. За результатами досліджень визначено фактичну міцність елементів конструкції вагона та обрано конструкцію довгобазного вагона-платформи з метою недопущення втомного руйнування та забезпечення необхідної експлуатаційної безпеки руху. Доведено необхідність удосконалення методів оцінки опору втоми зварних з’єднань рам довгобазних вагонів-платформ на стадії проектування. Матеріали статті сприятимуть створенню нових моделей довгобазних вагонів-платформ для магістрального залізничного транспорту та модернізації існуючих моделей, а також підвищенню міцності та ресурсу під час їх експлуатації.