(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
В статті проведено аналіз впливу навколишнього середовища на несучі металеві конструкції пасажирських вагонів на прикладі вагонів спеціального призначення на основі результатів технічного діагностування з метою подовження терміну експлуатації. За результатами проведеного аналізу, було визначено, що, незважаючи на початкові високі характеристики несучих елементів і оболонки кузова, сама конструкція кузова пасажирського вагона створює сприятливі умови для розвитку процесу корозії внутрішніх поверхонь несучих елементів. Аналіз отриманих результатів свідчить, що основні експлуатаційні пошкодження елементів кузовів можна розділити на механічні та корозійні. Незважаючи на початкові високі характеристики несучих елементів конструкції і оболонки кузова, сама конструкція кузова пасажирського вагона створює сприятливі умови для розвитку процесу корозії внутрішніх поверхонь несучих елементів. Було обстежено кузови вагонів, споруджених у 1982-1990 рр., що надійшли в ремонт з більшості залізниць. Автором протягом тривалого часу проводився аналіз технічного стану кузовів пасажирських вагонів, технічне діагностування з метою подовження терміну служби. Виявлено корозійні пошкодження кузова пасажирського вагона: підлога кузова, пояс нижньої обв’язки, наскрізна корозія обшивки бічних стін. Встановлено, що швидкість корозійного руйнування зростає від нуля в початковий період експлуатації, коли діють захисні властивості протикорозійного покриття, до 0,8 мм на рік. Настільки висока інтенсивність пояснюється специфікою конструкції кузова і умовами його експлуатації.