(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
У статті розглянуто проблеми управління енероефективністю рухомого складу транспортного сектору. Проаналізовано роботу та експлуатацію транспортних засобів та визначено, що автомобільний транспорт є основним споживачем енергетичних ресурсів у транспортному секторі, що становить близько 90%. Для перевезень автомобільним транспортом потрібно у 6,5 разів більше палива, ніж залізничним, і у 5 разів більше ніж морському чи річковому. Досліджено, що транспортний сектор має негативний вплив на екологічність, завдяки великому обсягу викидів. Для успішного рішення даної проблеми необхідно застосування біоенергетики, що дозволить підвищити енергоефективності і екологічность транспортного сектору та є стратегією розвитку транпортного сектору країни і країн Європейського Союзу. Проведено аналітичний огляд законодавних актів, а саме: директив ЄС та національної транспортної стратегії на період до 2030 року, які регламентують стимулювання розвитку енергоефективності на транспорті. Розглянуті основні групи інструментів та використання інформаійних технологій, які дозволяють досягти поставлених цілей в розвитку енергоефективності на транспорті. Досліджено вплив альтернативного виду палива, який отримується в результаті переробки біологічних відходів або біологічної сировини для транспортного секору країни, зокрема автомобільного транспорту, що сприятиме істотному скороченню викидів CO2. Біопаливо здатне забезпечити чисту енергію для всіх видів транспорту та в даний час є найбільш важливим типом альтернативних видів палива. Досліджено його вплив на підвищення енергоефективності та екологічноті транспортного сектору.