(untitled) (Транспортні системи і технології, 2022)
У статті розглянуті питання визначення витрати палива на тягу дизельного моторвагонного рухомого складу парку експлуатації АТ «Укрзалізниці». Сформовані критерії оптимальності математичних моделей та розглянуто методику витрати палива на тягу поїздів. Встановлено невідповідність поточного методу вимогам адаптивності, апаратно-програмної орієнтованості, простоти використання та визначена невідповідність стандарту ISO 50001 «Системи енергетичного менеджменту». Графічно відображено фізичний процес витрати палива на тягу дизельним тяговим рухомим складом та методу заміщення запропонованою математичною моделлю в умовах експлуатації. Встановлено основні складові витрати палива та методи їх визначення. Запропоновано на базі закону збереження механічної енергії модель визначення витрат палива та надана вичерпна інформація по всіх складових моделі. Наведено результати розрахунку коефіцієнтів впливу та приведений перелік технічних особливостей парку експлуатації АТ «Укрзалізниці». На базі реального тягового плеча «Охтирка-Смородино» встановлено витрати палива на тягу, холостий хід та загальний об’єм спожитих енергоресурсів різними типами тягових одиниць. Графічно відображено перерахунок витрати палива на 1 пасажира вказаного плеча обслуговування та надано рекомендації по ефективному використанню тягового рухомого складу й визначено необхідність застосування автоматизованих систем з нормування.