(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті представлено сучасні концепції виникнення тріщини у головці рейки внаслідок контактної втоми матеріалу. Наведено результати чисельного моделювання контактної взаємодії рейок та коліс рухомого складу методом скінченних елементів. Задачу контактної взаємодії рейки типу Р65 із стандартним залізничним колесом розглядали у пружно-пластичній постановці. Умови взаємодії відповідали руху поїзда на прямій ділянці колії без ковзання. Сучасна методологія оцінки довговічності конструкцій передбачає розрахунок приросту пошкодження у кожній точці елемента конструкції, оскільки навантаження змінюється з плином часу, і подальше підсумовування цих пошкоджень. Після досягнення граничного значення загального пошкодження вважається, що елемент конструкції втрачає свою несучу здатність, тобто в ньому утворюється тріщина. Незважаючи на істотне спрощення реальної проблеми контактної взаємодії рейок з колесами, обчислювальні витрати на впровадження таких методів прогнозування довговічності будуть надмірно високими. У зв’язку з цим запропоновано спрощений метод розрахунку довговічності рейок.