(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
Підтримка високого рівня обслуговування систем електрообладнання пасажирських вагонів вимагає проведення досліджень у галузі удосконалення методів і засобів технічного діагностування. Електронні пристрої автоматичного регулювання та захисту, які розміщуються у розподільному щиті вагона є одними з найвідповідальніших елементів у системі електрообладнання, що забезпечують її надійну, ефективну та безпечну експлуатацію. При разрегулюванні у процесі експлуатації пристроїв автоматичного регулювання та захисту, напруга та струм у мережі електрообладнання може перевищувати допустимий рівень, що приводить до виходу з ладу споживачів електроенергії, акумуляторної батареї та генератора. Крім того, самі напівпровідникові прилади є дуже чутливими до короткочасних перевантажень, в яких навіть при незначних перевантаженнях виникає пробій або обрив струмопровідного шару. Сучасні тенденції розвитку вітчизняного та зарубіжного парку пасажирських вагонів свідчать про різке ускладнення елементної бази вагонів. Більшою мірою це стосується систем електрообладнання вагонів, де всі функції управління, контролю і діагностики виконує електроніка. Підтримка високого рівня обслуговування таких систем вимагає проведення досліджень в області вдосконалення методів і засобів технічного діагностування. З цією метою авторами розроблений метод побудови оптимальних контрольних і діагностичних тестів, в основі якого лежить комбінаторний підхід. Метод легко реалізується на ЕОМ.