(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
Стаття розглядає питання системи ходової частини швидкісного електропоїзда з нахилом кузова та системою рекуперації коливань. Авторами було розглянуто основні системи підвішування кузова електропоїзда, які використовуються на даний момент. Була висунута основна проблематика цих систем підвішування. Приділяється увага використанню пневморесорного підвішування. Розглянуто люлечне підвішування електровоза ВЛ80, та конструкція самого візка. Визначені основні критерії оцінки ефективності перспективних електромеханічних амортизаторів за якими проводиться порівняльна характеристика. У статті охарактеризовано перспективний електромеханічний амортизатор на базі синхронного лінійного двигуна, який може забезпечити як нахил кузова, так і гасіння та рекуперацію коливань. Розглянута функціональна схема керування двома синхронними лінійними двигунами, які встановлені на одному візку. Описана робота системи керування синхронними лінійними двигунами. Описана конструкція лінійного двигуна постійного струму з постійними магнітами. Розглянута функціональна схема керування двома лінійними двигунами постійного струму з постійними магнітами. Приведена конструкція електромеханічного амортизатора компанії «Bose». Проведена порівняльна характеристика трьох перспективних електромеханічних амортизаторів за шістьма критеріями. Зроблено висновки та обрано електромеханічний амортизатор, який забезпечує основні потреби рухомого складу.