(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
Проведено аналіз підсилювачів рульового приводу, які використовуються на сучасному рухомому складі. Визначено їх основні недоліки. Враховуючи вимоги щодо рульового керування тролейбусів запропоновано рішення його підвищення ефективності. Ґрунтуючись на розробленій математичній моделі та функціональних схемах системи рульового керування тролейбусу з підсилювачем рульового приводу на базі двигуна з ротором, що котиться, створено імітаційну модель рульового керування тролейбуса з використаннямпакету Matlab Simulink. Особливістю імітаційної моделі ж врахування масогабаритних характеристик рухомого складу, параметрів підвіски керованої осі, впливу дорожнього покриття та швидкості руху тролейбуса, зміни параметрів магнітної системи ДРК під час роботи. Розраховано параметри двигуна з ротором, що котиться, який пропонується довикористання як електропідсилювач рульового приводу тролейбуса ЛАЗ Е183D1. Проведено розрахунок магнітної системи двигуна методом кінцевих елементів з подальшою апроксимацією отриманих результатів. За допомогою розробленої імітаційної моделі проведено моделювання роботи системи рульового керування тролейбуса з підсилювачем рульового приводу на базі двигуна з ротором, що котиться при повороті керованих коліс на місці з максимально-допустимим навантаженням на керовану вісь. Отримано часові діаграми перехідних процесів у системі рульового керування тролейбуса та проведено їх обробку та аналіз.