(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
Розглянуто сучасні проблеми обробки зображень лазерних трас. Проведено аналіз існуючих рішень та останніх досліджень у сфері обробки зображень лазерних трас. Визначено, що останні рішення мають ряд недоліків в умовах збільшення швидкості і щільності потоку інформації. Також існують проблеми із надмірним споживанням електроенергії під час обробки зображень за рахунок надлишкової потужності та часу надходження інформації до процесора. Представлено спосіб обробки зображень лазерних трас із застосуванням ПЛІС та паралельно-ієрархічного перетворення. Проведено імітаційне моделювання методів обробки координат плям лазерних пучків та наведено його результати. Наведено порівняння результатів обробки зображень за допомогою персонального комп’ютера та за допомогою ПЛІС. Отримані результати дозволяють оцінити ефективність застосування ПЛІС та методів з використанням паралельно-ієрархічного перетворення під час обробки зображень лазерних трас. За рахунок малого споживання електроенергії та ефективної обробки зображень за допомогою ПЛІС та паралельно-ієрархічного перетворення – дана технологія має великі перспективи при застосуванні у автомобільній галузі. З її допомогою можна вдосконалити розвиток безпілотного керування автомобільними засобами, особливо для електромобілів.