(untitled) (Транспортні системи і технології, 2021)
В статті проаналізовано основні характеристики методів стиснення графічної інформації із втратами та без втрат (RLE, LZW, метод Хаффмана, DEFLATE, JBIG, JPEG, JPEG 2000, Lossless JPEG, фрактальний та Wawelet). Ефективна передача та збереження зображень в комунікаційних системах на залізничному транспорті зараз є важливим завданням, оскільки великі розміри зображень потребують великих ресурсів для зберігання. Це завдання стало дуже актуальним останніми роками, оскільки стали актуальними проблеми передачі інформації по телекомунікаційних каналах зв’язку транспортної інфраструктури, а також є велика потреба у проведенні відеоконференцій, де завданням є ефективне стиснення відеоданих, тому що чим більший обсяг даних, тим більша вартість передачі інформації відповідно. Тому застосування методів стиснення зображень, які передбачають зменшення розміру файлу є вирішенням цього завдання. В результаті дослідження виділено переваги та недоліки методів стиснення. Здійснено порівняльний аналіз основних можливостей методів стиснення графічної інформації. Актуальність полягає в ефективній передачі та збереженні графічної інформації, оскільки великі дані вимагають великих ресурсів для зберігання. Практичне значення полягає у вирішенні завдання ефективного зменшення розмірів даних шляхом застосування відомих методів стиснення.