(untitled) (Транспортні системи і технології, 2020)
Попри значний потенціал компанія АТ «Українська залізниця» залишається неповороткою і малоефективною. Але водночас вона є однією з найбільших державних компаній та одним із найважливіших стратегічних активів у країні. Не додає інвестиційної привабливості АТ УЗ і калейдоскоп зміни керівництва та наглядових рад. В результаті імідж компанії падає. В таких умовах ситуація вимагає ефективно використовувати трудовий потенціал. Автори статті розглядають вплив організаційної культури на діяльність підприємств залізничного транспорту. Визначення цього впливу розглядається як сукупність впливу на кожен напрямок життя і діяльності підприємства. Наголошено, що організаційна культура позитивно впливає на процес комунікації в компанії, а також на виробничий і трудовий процеси. Також корпоративна культура оптимізує процес прийняття рішень. Розглянуто вплив організаційної культури на організаційну поведінку. Наголошено на підвищення мотивації та покращення соціально-психологічного клімату під впливом організаційної культури. Наголошується, що вплив організаційної культури дозволяє збільшити трудовий потенціал підприємств залізничного транспорту. Це, в свою чергу, дозволяє покращити економічні результати діяльності ПАТ УЗ. Вплив організаційної культури на діяльність організації проявляється в досягненні головної цілі організаційної культури – забезпеченні самоорганізації соціально-економічної системи за допомогою персоналу, підвищенні трудового потенціалу організації, який є складовою загального економічного потенціалу підприємства. Авторами запропонована узагальнена схема впливу організаційної культури на діяльність організацій.