(untitled) (Транспортні системи і технології, 2020)
Відсутність нормативних значень дійсних коефіцієнтів в нових правилах ГОСТ 34434-2018 не дозволяють здійснювати і визначати оптимальні характеристики гальма по заздалегідь прийнятим умовам гальмівної ефективності (гальмівному шляху), що викликає невизначеність у вирішенні зазначеної задачі. Невизначеність полягає в тому, що вибір характеристик гальмівної системи вантажного вагона доводиться здійснювати методом перебору великої кількості варіантів. У зв’язку з цим, в статті наведено інструментарій для визначення дійсного коефіцієнта сили натиснення гальмівних колодок на колеса, що задовольняють заданій гальмівній ефективності вантажного поїзда. В якості інструментарію використовуються універсальні формули у вигляді ступеневої залежності між дійсним коефіцієнтом сили натискання гальмівних колодок і гальмівного шляху вантажного поїзда. Коефіцієнти універсальних формул отримані на основі комп’ютерного моделювання. На прикладах показано, що похибка використання універсальних формул при розрахункових дослідженнях не перевищує 0,5% в порівнянні з розрахованими за методикою ГОСТ 34434-2018. Наведені значення дійсних коефіцієнтів в залежності від осьового навантаження вагона і швидкості, при яких гальмівні шляхи вантажного поїзда відповідають нормативним мінімальним допустимим значенням. Показано, що проведення розрахункових досліджень за універсальними формулами в середовищі EXCEL дозволяють повністю автоматизувати процес обчислень. Запропоновано методику визначення передаточного числа важільної передачі гальма вантажного вагона, при якій виконуються задана гальмівна ефективність. Запропонована методика дозволяє виконувати різноманітні дослідження з вибору раціональних параметрів гальмівної системи вантажних вагонів, що відповідають заданим вимогам гальмівної ефективності, і в значній мірі полегшує розрахункові дослідження