(untitled) (Транспортні системи і технології, 2020)
У роботі представлена математична модель системи електричної тяги з урахуванням варіації параметрів її об’єктів у відповідності до перехресних зв’язків, просторової орієнтації рухомого складу та суб’єктивних факторів. Запропоновано підхід щодо математичного моделювання електричного тягового рухомого складу, як об’єкту формування енергообмінних процесів тягової мережі. Проведено верифікацію результатів моделювання з даними експлуатаційної роботи реального об’єкта та його паспортними даними.