(untitled) (Транспортні системи і технології, 2019)
Останній період діяльності АТ «Українська залізниця» виявив відсутність стратегічного та системного підходу до формування керівного складу. Підвищення напруги в конкурентній боротьбі на ринку транспортних послуг вимагає ефективно використовувати трудовий потенціал. Особлива увага авторами статті зосереджена на чиннику зростання трудового потенціалу через організаційну культуру. Наголошується, що вплив організаційної культури безпосередньо спрямований на людину, а через неї на виробничий процес. Трудовий потенціал розглядається як сукупність професійних, особистих характеристик, мотивації працівника тощо на певний момент часу. Трудовий потенціал є величиною векторною, завданням організаційної культури є задати вірний напрямок розвитку і характеру трудового потенціалу транспортної організації. Авторами запропоновано методика розрахунку трудового потенціалу організації в часі, який може бути виконаний повторно, що дає змогу порівняти результати, в тому числі по декількох організаціях. Запропоновано універсальні критерії росту трудового потенціалу. Вони легко можуть бути розраховані, так як базуються на доступній інформації. Дана методика є універсальною та може використовуватися для будь якої організації.