(untitled) (Транспортні системи і технології, 2019)
У статті на основі позитивних результатів експериментальних досліджень синтетичних фільтрів обґрунтована необхідність розробки теоретичних підходів, які дозволяють отримувати основні характеристики та динаміку їх зміни у процесі експлуатації. Запропонований метод моделювання і прогнозування ресурсу роботи синтетичних фільтрів на основі регресійної моделі, який дозволяє оцінювати їх роботоздатність у різних проміжках пробігу тепловозів в експлуатації. За допомогою цієї моделі визначено, що ресурс роботи синтетичних фільтруючих елементів у два-три рази перевищує термін роботи існуючих паперових фільтрів, які використовуються для тонкої очистки оливи в оливних системах тепловозів.