(untitled) (Транспортні системи і технології, 2018)
У статті наведені результати досліджень міцності удосконаленої несучої кон-струкції вагона-платформи зчленованого типу при перевезенні на залізничному поромі. Для забезпечення надійності закріплення вагона-платформи відносно па-луби залізничного порома запропоновано встановлення на його несучій конструкції вузлів для закріплення ланцюгових стяжок. З метою визначення динамічних навантажень, які діють на несучу кон-струкцію вагона-платформи, створено математичну модель переміщень вагона при основних видах коливань залізничного порома. При цьому враховано, що вагон-платформа жорстко закріплений відносно палуби та здійснює переміщення разом з нею. Отримані прискорення, як складові динамічного навантаження, які діють на несучу конструкцію вагона-платформи, враховані при дослідженні його міц-ності. Встановлено, що максимальні еквівалентні напруження в несучій кон-струкції вагона-платформи не перевищують допустимі. Проведені дослідження сприятимуть підвищенню ефективності функціонування комбінованих переве-зень в напрямку міжнародних транспортних коридорів.